Arte si Artisti: Alma Redlinger

alma redlinger

de Sabina Lazăr – redactor
foto: curierulnational.ro

Despre doamna Alma Redlinger nu se ştiu prea multe lucruri de natură personală. Cu toate acestea, este una dintre cele mai apreciate artiste de artă contemporană. S-a născut pe 8 martie 1924, la Bucureşti. A absolvit Academia Liberă de Artă în 1944, unde l-a avut ca profesor pe pictorul M.H. Maxy. După cum mărturiseşte însăşi artista, profesorul său a influenţat-o în ceea ce priveşte lucrările ei ulterioare şi, totodată, i-a oferit şi o altă perspectivă. A făcut numeroase călătorii de studii în străinătate, cum ar fi la Atena, Leipzig, Berlin, Amsterdam sau Barcelona.

Prima sa expoziţie personală a avut loc în anul 1956, urmând până în prezent numeroase alte asemenea prezentări ale propriilor lucrări atât în Capitală, cât şi în alte oraşe din ţară. În acelaşi timp, a avut şi o serie de expoziţii colective, acestea începând din anul 1946 şi continuând până spre sfârşitul anilor ’80.

Lucrările artistei mai pot fi vizionate şi în muzee sau colecţii particulare din România, Franţa, Germania, Japonia sau Canada (lista cuprinzând, totuşi, mai multe ţări). Începând cu anul 1951, Alma Redlinger este membră a Uniunii Artiştilor Plastici din Bucureşti.

Luna aceasta şi până pe data de 15 aprilie, puteţi vizita expoziţia Almei Redlinger la Sala Dalles. Această prezentare cuprinde peste o sută din lucrările artistei, lucrări în care se găseşte o diversitate tematică, de la portrete şi autoportrete, până la natura statică şi grafică. Doamna Redlinger mărturiseşte că naturile statice sunt „elemente care îi ies în cale“ şi o impresionează, iar din momentul acela începe să compună. Criticii de artă consideră, de altfel, că obiectele pe care artista le imortalizează în tablourile sale devin la rândul lor personaje, sau măcar suport al unei poveşti incitante. Toate picturile alese pentru această expoziţie personală sunt tablouri care au fost create nu mai târziu de acum cinci ani, ceea ce conferă prezentării o notă de noutate. Un alt aspect care m-a făcut să apreciez această expoziţie a fost faptul că i-a imprimat o notă de intimitate. Artista a expus lucrări în care se înfăţişează atelierul ei sau se înfăţişează pe ea însăşi în timp ce pictează, lucru care te face să simţi că eşti invitat să priveşti, că această expoziţie a fost organizată numai pentru tine, dându-ţi posibilitatea de a vedea totul din „interior“. De asemenea, se poate achiziţiona de la Sala Dalles şi catalogul expoziţiei, care a fost publicat în colaborare cu Universitatea Naţională de Artă.

Pictura Almei Redlinger te învaţă să priveşti dintr-o perspectivă detaşată, te învaţă să fii atent la detalii şi la ceea ce contează cu adevărat. În pictura doamnei Redlinger se relevă esenţa şi nici un lucru nu este lăsat la întâmplare. Aşadar, vă invit cu căldură să vizitaţi expoziţia acestei doamne a picturii româneşti!

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *