Tu vrei sa fii fericit?

tu vrei sa fii fericit

de Alina Panaite – seminarist
foto: Ana Diaconu – fotoreporter

De multe ori ignorăm lucrurile simple, gesturile frumoase şi ne aşteptăm la ceva mai mare – un „boom“, ca să fim cu adevărat fericiţi şi ca de la griul obişnuit, brusc să fie roz. De multe ori vedem oameni stresaţi care nu se mulţumesc niciodată cu ce au şi vor mai mult, tot mai mult. Dacă tot timpul priveşti numai partea proastă a lucrurilor, va deveni o obişnuinţă şi vei ignora involuntar lucrurile care merită apreciate. Când vine vorba de fericire, ne gândim la o stare permanentă de entuziasm sau de euforie, cu toate că nu este aşa. Mulţi oameni nu sunt fericiţi pentru că nu ştiu cum.

Cunoscutul psiholog şi profesor George Vaillant s-a implicat într-un studiu („Grant study“) care durează de peste 70 de ani, la Universitatea Harvard, cu scopul de a găsi răspunsul unor întrebări printre care şi „Ce ne face fericiţi?“ sau „Ce fac unii oameni de sunt mai fericiţi decât alţii?“. Urmărind vieţile oamenilor, ajunge la concluzia că cei fericiţi sunt cei optimişti, cu căsnicii de lungă durată sau educaţie superioară. Iar alcoolicii, nehotărâţii, depresivii mor mai repede şi nici nu au parte de o viaţă fericită, lucrul acesta fiind de aşteptat.

Oamenii religioşi sunt mai mulţumiţi, arată studiul, cel puţin spiritual. Cei care strâng bani pentru zile negre sau pentru a procura un bun material sunt mai puţin fericiţi decât cei care îi investesc în experienţe. Oamenii care practică sau participă la evenimente culturale sunt deasemenea mai împăcaţi cu ei înşişi. Un factor important îl are natura – în oraşele cu mai multă vegetaţie, locuitorii au o sănatate mai bună şi nivelul de stres este mult mai redus.

Vaillant mai spune: „Fericirea are mai mult de-a face cu eleganţa, decât cu bogăţia. Fericirea ţine de o anumită ordine în mediul înconjurător şi de oamenii pe care îi iubim şi care ne iubesc“. El consideră că femeile ar fi mai fericite decât bărbaţii, datorită maturiţătii şi dăruirii. Acceptă uşor schimbarea, bărbaţii rămânând cu o treaptă mai jos când e vorba de asta. Aici părerile pot fi împărţite, plus că la studiu au luat parte doar bărbaţi – femeile nu aveau voie să studieze la Harvard când a fost iniţiat studiul, în anii ’40.

Concluzia finală a psihologului şi profesorului George Vaillant este că iubirea este cheia spre fericire.

A primi este la fel de important precum a dărui, mulţi dintre noi ştim asta. Că ţinem cont sau nu, depinde de fiecare în parte. Încă un studiu, publicat în revista „Health Psychology“, demonstrează că oamenii care îşi ocupă timpul liber cu voluntariat sunt mai multumiţi. Iar cei care fac voluntariat pentru fericirea celorlalţi trăiesc mai mult în comparaţie cu cei care o fac pentru satisfacţia personală.

„Priveşte partea plină a paharului“ – fair enough! Timpul nu stă pe loc, dacă stăm să ne gândim care este cel mai mare inconvenient în viaţă. Pentru că nu putem controla timpul în niciun fel, e un fel de „you’ve got your chance, make it count“. Stăm deseori să ne facem probleme pentru lucruri care nu merg bine şi le acordăm prea mult timp. Mulţi oameni îşi dau seama de asta, încearcă „tactica“, doar că se dau batuţi pentru că se întâmplă deseori să nu ai rezultate din prima, nici din a doua încercare. Acel „make it count“ vă spune ceva?

  • Ali

    Acestea sunt lucrurile care ar trebui promovate atât în viața copiilor cât și în cea a adulților .